vrijdag 25 oktober 2013

SINTERKLAAS OP HET SCHOOLBORD

 
 
bordtekening deelnemer Jeannette van Leuven
 
ode aan de schoolbordkrijt tekening
Vijftien leerkrachten en oud leerkrachten uit het basisonderwijs hebben op uitnodiging van Kees Oosterbaan (beeldend kunstenaar) op een schoolbord van 1 x 1 meter met krijt een Sinterklaastekening gemaakt.
Het resultaat wordt vanaf 19 november (tot 6 december)  bij Artiance (centrum voor de kunsten) aan het Canadaplein in Alkmaar tentoongesteld.
Het idee ontstond  uit heimee naar het  bordtekenen met een krijtje op een  schoolbord. Sinds de opkomst van het digi bord kan dat niet meer. Het ambachtelijk werken met krijt op het bord is verdwenen.
“Ambachtelijk”,  omdat de bordtekening letterlijk handwerk is. Krijt is het materiaal. Gereedschap zijn vingers, handen, bordendoek  en wisser. Kleur over kleur,   transparant, dekkend, nuances aanbrengen door vegen en poetsen, met een natte vinger of spons zwarte kleuraccenten aanbrengen.  Eindeloos zijn de mogelijkheden om een aantrekkelijke bordtekening te maken.
Op een digibord kun je ook een tekening maken met vele digitale tekentechnieken.
Een schoolbordtekening met een digibord tekening vergelijken heeft geen zin.  vergelijken. Tekenen op een digibord is  tekenen met afstandsbediening.  Je mist de  fysieke ervaringen van het tekenen met krijt: het piepen, knarsen, en de krijtgeur vermengd met die van een vochtige spons. Je houdt wel schone vingers en in je kleding geen krijtvlekken.
Het  project  “Sinterklaas op het schoolbord”  is een ode aan de verdwenen traditionele  Sinterklaasbord tekening.

1 opmerking:

Vera zei

Prachtige tekening zeg! Ik begrijp het sentiment van de schoolbord tekening en stoffig krijt maar dat van dat ambachtelijke begrijp ik niet, is toch ook 'ambachtelijk' met de handen? Sinds een jaar net hebben we op de school waar ik werk ook digibords en ze kunnen er schitterend mee tekenen, zonder krijtstof in te ademen. Desondanks begrijp ik de nostalgie van het krijtbord absoluut!